Wat is SEO? Een Simpele Uitleg over Zoekmachine Optimalisatie. Inclusief Gratis SEO Check.
Inleiding van het Onderwerp
Welkom bij onze blog over de vraag “Wat is SEO?”. In deze blog leggen we in simpele taal alles uit wat jij moet weten.
We geven uitleg over de werking van zoekmachines en hoe zoekmachine optimalisatie werkt. Daarnaast vertellen we over de verschillende vormen van SEO marketing: on page SEO, off page SEO en technische SEO.
Ook geven we tips over hoe je lokale SEO kan toepassen op jouw bedrijf door middel van lokale zoekwoorden, Google Mijn Bedrijf en Google reviews te gebruiken. Als laatst bespreken we ook wat een SEO check is en bieden we een gratis SEO check aan.
We beginnen met een korte uitleg over hoe zoekmachines werken. Mocht je opzoek zijn naar een specifiek gedeelte van de blog, raadpleeg dan onderstaande inhoudsopgave.
1 Hoe Zoekmachines Werken
Dit hoofdstuk legt uit hoe zoekmachines zoals Google werken. We bespreken het rangschikking algoritme van Google en hoe Google websites verkent door te “crawlen”. Daarnaast wordt uitgelegd waarom zoektermen van belang zijn.
1.1 Crawlen en Indexeren
Crawlen is een belangrijk proces dat zoekmachines gebruiken om websites te ontdekken en te begrijpen.
Stel je voor dat een zoekmachine een slimme robot is die het internet afstruint op zoek naar nieuwe informatie. Deze robot, ook wel een crawler of spider genoemd, bezoekt websites en volgt links van de ene pagina naar de andere.
Wanneer de crawler een website bezoekt, leest hij de inhoud van de pagina en analyseert hij verschillende elementen, zoals tekst, afbeeldingen en links. Hij slaat deze informatie op in een enorme database, ook wel een index genoemd.
Het doel van crawlen is om een uitgebreide verzameling van webpagina’s te creëren die zoekmachines kunnen doorzoeken wanneer iemand een zoekopdracht invoert. Op deze manier kunnen zoekmachines snel relevante resultaten tonen aan gebruikers.

Het crawlen van websites gebeurt automatisch en continu. De crawlers volgen links van pagina naar pagina en van website naar website om zo veel mogelijk informatie te verzamelen.
Website-eigenaren moeten ervoor zorgen dat alle pagina’s toegankelijk zijn voor crawlers en dat interne links goed gestructureerd zijn. Een goed toegankelijke website heeft namelijk invloed op je positie in Google. Hierover wordt later in deze blog meer uitgelegd.
1.2 Algoritme en Rangschikking

Het algoritme van een zoekmachine is als een slim computerprogramma dat beslist welke websites het meest relevant zijn voor een zoekopdracht.
Het algoritme doorzoekt de index en analyseert verschillende aspecten van websites om te bepalen welke pagina’s het beste aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.
Het algoritme houdt rekening met verschillende factoren, zoals de inhoud van een website, de relevantie van zoekwoorden, de gebruiksvriendelijkheid en de populariteit van de site. Deze factoren worden gebruikt om websites te rangschikken op de zoekresultatenpagina (SERP) en vormen de basis van SEO.
Rangschikking verwijst naar de volgorde waarin websites worden weergegeven op de zoekresultatenpagina van een zoekmachine.
Het doel van een zoekmachine is om de meest relevante en nuttige websites bovenaan te tonen, zodat gebruikers snel de informatie vinden die ze zoeken.
Hoe hoger een website gerangschikt wordt, hoe groter de kans dat gebruikers (en dus klanten) erop klikken. Sterker nog, de eerste 3 resultaten zijn goed voor 54,4% van alle clicks.
Door je website te optimaliseren, kun je je positie in de zoekresultaten verbeteren en meer organisch verkeer naar je site genereren.
1.3 Zoekwoorden & Long Tail Zoekwoorden
Bij SEO spelen zoekwoorden een belangrijke rol. Maar wat zijn die zoekwoorden eigenlijk? Zoekwoorden, of zoektermen, zijn de woorden of zinnen die mensen in zoekmachines typen.
Zoekwoorden zijn van cruciaal belang omdat zoekmachines, zoals Google, deze woorden gebruiken om relevante webpagina’s te vinden die overeenkomen met de zoekopdracht van de gebruiker.
Het is dus belangrijk om zoekwoorden op een slimme manier te gebruiken op de pagina’s van je website, zodat zoekmachines begrijpen waar jouw pagina’s over gaan en deze kunnen laten zien aan de juiste gebruikers.
Bovendien is er meer concurrentie voor bepaalde zoekwoorden, wat het lastiger maakt om hoog te scoren in zoekmachines. Daarnaast worden niet alle zoekwoorden even vaak opgezocht, dus kies zoekwoorden waarvan het zoekvolume hoog genoeg is.

Tegenwoordig is er veel concurrentie rond korte zoekwoorden. Een oplossing hiervoor is het gebruik van long tail zoekwoorden. Deze zoekwoorden bestaan uit 3 of meer woorden en zijn specifieker. Hiermee kun je ook een meer gerichte doelgroep bereiken.
Voorbeeld:
In plaats van het zoekwoord “sportschoenen”, gebruik het zoekwoord “indoor schoenen hockey” of “schoenen voor bergbeklimmen”.
Gebruik zoekwoorden strategisch in de titel, headers, de inhoudsopgave en de meta beschrijving van je website. Pas op voor overdreven gebruik van zoekwoorden, want dat kan als spam worden gezien en schadelijk zijn voor je ranking.
In het volgende hoofdstuk bespreken we het eerste gedeelte van zoekmachine optimalisatie, On Page SEO.
2 On Page SEO
SEO marketing bestaat uit verschillende onderdelen, on page SEO draait om het optimaliseren van je website pagina’s. Het doel is om een gebruiksvriendelijke website te creëren die zowel zoekmachines als bezoekers begrijpen.
Belangrijke aspecten van on page SEO zijn onder andere title tags, meta beschrijvingen, header tags en content optimalisatie. We leggen uit waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken om je website te optimaliseren.
2.1 Title tag & Meta Beschrijving
De title tag en meta beschrijving zijn belangrijke onderdelen die invloed hebben op SEO. Ze verschijnen in de zoekresultaten (SERP) van zoekmachines en spelen een rol bij het aantrekken van bezoekers naar je website.

Title Tag: Dit is de titel van je webpagina die wordt weergegeven als een blauwe link in de zoekresultaten. Het is het eerste wat mensen zien wanneer ze je website vinden.
Zorg voor relevante zoekwoorden in de title tag. (zoals “Online Marketingbureau Den Haag”). Een goede title tag vergroot de kans dat mensen op jouw link klikken.

Meta beschrijving: Dit is een kort stukje tekst dat onder de title tag wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het geeft een samenvatting van de inhoud van je pagina en overtuigt potentiële bezoekers om op jouw link te klikken.
Een goede meta beschrijving is helder, aantrekkelijk en bevat relevante zoekwoorden (zoals “Search Engine Optimisation”). Ook dit zorgt ervoor dat mensen eerder geneigd zijn om op je links te klikken.
Het is belangrijk om zorgvuldig aandacht te besteden aan beide elementen. Ze bieden de juiste informatie over je pagina en stimuleren mensen om door te klikken.
Zorg ervoor dat de inhoud relevant is en gebruik zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers. Hiermee bereik je het grootste resultaat.
2.2 HTML Header & Pagina Structuur
HTML headers zijn speciale tags die de structuur en hiërarchie van een webpagina aangeven. Een header is een andere naam voor een kopregel, waarmee je de pagina op kan delen in verschillende stukjes.
Headers spelen een belangrijke rol in SEO omdat zoekmachines ze gebruiken om de inhoud van een pagina te begrijpen en te indexeren.
Headers zijn onder te verdelen in verschillende niveau’s:

De H1-header is de belangrijkste header op een pagina en toont de hoofdtitel. Er moet slechts één H1-header per pagina zijn en deze moet het belangrijkste zoekwoord of de belangrijkste boodschap van de pagina bevatten.

H2-headers worden gebruikt om subonderwerpen of secties binnen een pagina aan te geven. Ze bieden structuur aan je inhoud en helpen zoekmachines te begrijpen hoe je pagina is opgebouwd.

De H3-header helpt met het verdelen van de H-2 onderwerpen in kleinere stukjes. Het helpt de inhoud verder te structureren en biedt meer context aan zoekmachines over de inhoud van je pagina.
Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste pagina structuur en hiërarchie van HTML headers niet alleen zoekmachines helpen om je pagina beter te begrijpen, maar ook zorgen voor een betere gebruikerservaring.
2.3 SEO Vriendelijke URL’s & Interne Links
SEO vriendelijke URL’s zijn webadressen die gemakkelijk te begrijpen zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het helpt zoekmachines om de inhoud van je pagina beter te begrijpen en te indexeren.
Een SEO vriendelijke URL bevat relevante trefwoorden die de inhoud van de pagina beschrijven. Bijvoorbeeld, in plaats van een complexe en onduidelijke URL zoals:
“www.msight.nl./p=123/bl134f“,
zou een SEO vriendelijke URL er zo uit kunnen zien:
“www.msight.nl/blogs/wat-is-branding“.
Dit maakt het crawlen en indexeren niet alleen gemakkelijker, wat je waardering geeft van zoekmachines, maar het zorgt ook voor een betere ervaring voor je bezoekers.
Naast het optimaliseren van de URL’s van je webpagina’s, is het ook belangrijk dat andere mensen deze pagina’s kunnen vinden. Interne links spelen hierbij een belangrijke rol.

Interne links zijn links die van de ene pagina op een website naar een andere pagina op dezelfde website verwijzen. Ze helpen gebruikers om gemakkelijk door je website te navigeren en ook zoekmachines om de structuur en relevantie van je website te begrijpen. Dit heeft een positief effect op zichtbaarheid en daardoor ook op organisch verkeer.
2.4 SEO Teksten
Om je website teksten op te laten vallen in zoekmachines zoals Google, zijn er twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Het doel van deze teksten is immers om zo hoog mogelijk te verschijnen in de zoekresultaten.
Een van die aspecten is het gebruik van relevante zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn de woorden of zinnen die mensen gebruiken bij het zoeken naar informatie op internet. Hoe je de juiste zoekwoorden uitkiest, is eerder in dit hoofdstuk besproken.
Door zoekwoorden op strategische plaatsen in je tekst te gebruiken, zoals in de titel, tussenkopjes en in de inhoud zelf, laat je zoekmachines zien waar je tekst over gaat.
Let op: gebruik zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier. Overdrijf niet door je tekst vol te proppen met zoekwoorden. Zoekmachines herkennen namelijk wanneer er te veel zoekwoorden worden gebruikt, en dit kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je website.

Naast het gebruik van zoekwoorden, is het ook belangrijk om waardevolle en relevante inhoud te bieden aan je lezers. Zorg ervoor dat je tekst informatief, nuttig en gemakkelijk te begrijpen is. Hierdoor zullen bezoekers langer op je website besteden, wat weer een positief effect heeft op de website score.
In het volgende hoofdstuk gaan we verder met het volgende gedeelte van zoekmachine optimalisatie, Off Page SEO.
3 Off Page SEO
In dit hoofdstuk verkennen we alternatieve methoden om je Google-ranking te verbeteren zonder directe wijzigingen aan de pagina aan te brengen.
We gaan in op belangrijke aspecten van Off Page SEO, zoals linkbuilding, backlinks en social media. We leggen uit waarom deze aspecten belangrijk zijn voor een optimale website SEO.
3.1 Linkbuilding & Backlinks
Een van de technieken die erg belangrijk is voor SEO is linkbuilding. Het draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw site. Backlinks zijn links naar jouw website die op andere websites staan. Backlinks worden gezien als teken van betrouwbaarheid en autoriteit door zoekmachines zoals Google.
Elke backlink is als een stem die zegt: “Deze website is de moeite waard om te bezoeken.” Hoe meer stemmen, hoe hoger je in de zoekresultaten kunt staan.
Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit bij backlinks. Een backlink van een betrouwbare en relevante website is waardevoller dan 3 willekeurige backlinks.

Verdien backlinks door waardevolle content te maken die anderen willen delen. Bijvoorbeeld, een informatief artikel kan anderen stimuleren om ernaar te linken, wat zowel zichtbaarheid als verkeer oplevert.
Kortom, linkbuilding draait om het verkrijgen van kwalitatieve backlinks om betrouwbaarheid en autoriteit op te bouwen. Het vergt tijd en moeite, maar het kan jouw zichtbaarheid en het verkeer naar jouw website aanzienlijk verbeteren.
3.2 Social Media
Online platformen als Facebook, Instagram en Tiktok zijn niet alleen belangrijk om een gemeenschap op te bouwen, maar ze spelen ook een rol in SEO.
Social media factoren zoals likes, shares en reacties beïnvloeden de relevantie van je geposte content voor zoekmachines. Deze geven signalen door dat jouw content waardevol en relevant is. Daarnaast kunnen mensen via deze kanalen terecht komen op jouw website, wat zorgt voor meer verkeer.
Social media heeft dus geen directe invloed op zoekmachine-ranking, maar kan indirect bijdragen aan SEO door verkeer en merkbekendheid te vergroten.

4 Technische SEO
Naast On en Off Page SEO is er nog een manier om jouw website bovenaan Google te krijgen, namelijk technische SEO.
Technische SEO bevat vele onderdelen, waarvan wij de belangrijkste gaan bespreken.
4.1 Website Snelheid

De snelheid van je website kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de gekozen hosting. De host is verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van je website voor anderen, en dus ook voor hoe snel dit gebeurt.
Daarnaast kunnen grote bestanden, zoals foto’s of video’s er ook voor zorgen dat je website langzaam laadt. Je kan deze bestanden eerst comprimeren om ze kleiner te maken.
Als laatste zijn dingen als pagina’s met dezelfde inhoud, inefficiënte code en te veel plug-ins factoren die technische SEO negatief beïnvloeden.
Door aandacht te besteden aan deze factoren en ervoor te zorgen dat je website snel laadt, verbeter je de gebruikerservaring en vergroot je de kans dat bezoekers op je website blijven en actie ondernemen.
Het is altijd een goed idee om regelmatig de snelheid van je website te controleren en optimalisaties door te voeren waar nodig. Er zijn verschillende online tools beschikbaar, zoals Google PageSpeed Insights, waarmee je de snelheid van je website kunt meten en aanbevelingen kunt krijgen voor verbetering.
4.2 Mobiele Optimalisatie
Mobiele optimalisatie is het proces van het optimaliseren van je website, zodat deze goed wordt weergegeven en gemakkelijk te gebruiken is op mobiele apparaten. De wereld wordt steeds mobieler en steeds meer mensen gebruiken hun smartphones en tablets om op internet te surfen.
Het optimaliseren van de laadsnelheid van je mobiele site is essentieel. Mobiele gebruikers willen niet lang wachten tot een pagina geladen is. Door afbeeldingen en video’s te optimaliseren en onnodige code te verwijderen, kun je de laadtijd van je mobiele website verkorten.
Daarnaast kan je er voor zorgen dat de inhoud van de pagina ook wordt aangepast aan een mobiel apparaat en er dus anders uitziet.
Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de navigatie en de interactie met je mobiele website gebruiksvriendelijk zijn. Knoppen en links moeten gemakkelijk te tikken zijn, formulieren moeten eenvoudig in te vullen zijn en de gebruiker moet moeiteloos door de site kunnen navigeren met vingerbewegingen.
Kortom, mobiele optimalisatie zorgt ervoor dat je website goed presteert op mobiele apparaten. Het verbetert de gebruikerservaring, verhoogt de betrokkenheid van bezoekers en helpt je om beter te ranken in de mobiele zoekresultaten.

5 Lokale SEO
In de vorige hoofdstukken hebben we verschillende manieren besproken om je SEO marketing te verbeteren. In dit hoofdstuk richten we ons op een effectieve SEO strategie, namelijk lokale SEO.
Bij een lokale SEO strategie wordt de focus gelegd op een fysieke locatie om de doelgroep aan te trekken. Dit kan een stad zijn, zoals Den Haag, maar ook een groter gebied, zoals Zuid-Holland.
In dit hoofdstuk bespreken we hoe je met deze lokale SEO strategie succesvol kan toepassen.
5.1 Lokale Zoekwoorden
De eerder genoemde long tail zoekwoorden kunnen ook worden gebruikt in lokale SEO. Zo kan je een doelgroep bereiken die op zoek is naar een bepaald product of dienst in een geografische locatie. Dit is dan ook vooral van belang voor bedrijven met een fysieke locatie.
Voorbeeld:
Stel je bent de eigenaar van een online marketing bureau, gevestigd in Den Haag. De zoekwoorden die geen relatie hebben tot lokale SEO kunnen dan zijn “online marketing bureau”, “SEO specialist” of “website laten maken”.
Als je een lokale SEO strategie toepast, kan je deze zoekwoorden aanpassen naar: “online marketing bureau den haag” of “seo specialist den haag”.
Hierdoor krijgen klanten die “seo specialist den haag” intypen, jouw bedrijf eerder te zien dan een seo specialist die deze techniek niet heeft toegepast.
5.2 Google Mijn Bedrijf

Als ondernemer is “Google Mijn Bedrijf” een onmisbare gratis tool waarmee je jouw bedrijfsinformatie kunt beheren en zichtbaar kunt maken in Google Zoeken en Google Maps. Het stelt je in staat om je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en andere relevante gegevens te vermelden.
Met “Google Mijn Bedrijf” kun je ook foto’s van je bedrijf toevoegen, klantrecensies ontvangen en reageren, en updates delen over je producten, aanbiedingen of evenementen. Dit helpt potentiële klanten om meer informatie over je bedrijf te vinden wanneer ze zoeken naar relevante producten of diensten in jouw omgeving.
Het hebben van een “Google Mijn Bedrijf”-vermelding is vooral belangrijk voor lokale bedrijven, omdat het je helpt om beter zichtbaar te zijn in lokale zoekresultaten. Dit betekent dat wanneer mensen in jouw regio zoeken naar een bepaalde service of winkel, jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten kan verschijnen en daardoor meer potentiële klanten kan aantrekken.
5.3 Google Reviews
Google Reviews zijn beoordelingen en feedback die gebruikers achterlaten over een bedrijf of service op Google. Ze verschijnen op de bedrijfsvermelding in Google Zoeken en Google Maps.
Positieve beoordelingen kunnen het vertrouwen van mensen in je bedrijf vergroten en hen stimuleren om voor jou te kiezen. Negatieve beoordelingen kunnen daarentegen een negatieve indruk achterlaten en potentiële klanten afschrikken.
Het is belangrijk om actief te zijn in het beheren van Google Reviews. Je kunt reageren op beoordelingen, om betrokkenheid te tonen en eventuele problemen aan te pakken. Het reageren op beoordelingen toont aan dat je de klantenservice serieus neemt en dat je bereid bent om problemen op te lossen.
Daarnaast zijn reviews een van de andere factoren die Google meeneemt in het beoordelen van jouw SEO score.
Kortom, Google Reviews zijn beoordelingen en feedback die gebruikers achterlaten over jouw bedrijf op Google. Ze spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten en het tonen van klanttevredenheid.

6 SEO Check & FAQ
6.1 SEO Check
Een SEO Checker geeft je inzichten in de optimalisatie van jouw website. Het helpt je om de zwakke punten en verbeterpunten van je website te identificeren.
De SEO Checker analyseert verschillende aspecten van je website. Dit omvat onder andere:
- Zoekwoorden
- Metadata
- Inhoud
- Backlinks
- Technische aspecten
Door een SEO Check uit te voeren, kun je de zwakke punten van je website ontdekken en gerichte verbeteringen aanbrengen. Het is een belangrijk hulpmiddel om je website beter vindbaar te maken en meer organisch verkeer te genereren.
Ben je geïnteresseerd in een SEO check? Klik dan hier om er een uit te voeren.
Heb je al een check gedaan maar weet je niet wat je met de resultaten aan moet, of wil je het voor je laten doen? Plan dan direct een gesprek in met een van onze seo specialisten.
6.2 FAQ
Crawlen is het proces waarmee zoekmachines webpagina’s ontdekken, analyseren en indexeren.
Het algoritme van een zoekmachine bepaalt de rangschikking van zoekresultaten op basis van factoren zoals relevantie, kwaliteit en backlinks.
Zoekwoorden zijn termen die gebruikers in zoekmachines invoeren. Long tail zoekwoorden zijn specifieke en gedetailleerde zoektermen.
Een title tag is de HTML-titel van een webpagina en is belangrijk voor SEO en zoekresultaten.
HTML headers en een goede paginastructuur helpen zoekmachines de inhoud te begrijpen en verbeteren de gebruikservaring van gebruikers.
SEO vriendelijke URL’s zijn relevante webadressen. Interne links verbeteren de navigatie en begrip van een website.
SEO teksten zijn geoptimaliseerde inhoud voor zoekmachines en dragen bij aan hogere rangschikking.
Linkbuilding is het verkrijgen van externe links genaamd backlinks. Deze backlinks dragen bij aan de autoriteit en relevantie van een website. Dit heeft weer een hogere rangschikking in Google als resultaat.
Sociale media vergroten de online zichtbaarheid en betrokkenheid, wat indirect SEO kan beïnvloeden.
Snelle websites zorgen voor een betere gebruikerservaring en hogere rangschikking.
Mobiele optimalisatie zorgt voor een goede weergave op mobiele apparaten en is belangrijk omdat 55% van het totale webverkeer afkomstig is van mobiele apparaten.
Lokale zoekwoorden richten zich op specifieke locaties en zijn belangrijk voor het aanspreken van de doelgroep op een fysieke plek.
Google Mijn Bedrijf beheert online aanwezigheid en verbetert lokale zichtbaarheid en SEO-prestaties.
Positieve Google Reviews bouwen vertrouwen en geloofwaardigheid op, en hebben positieve impact op de Click Through Ratio (CTR).
Een SEO-check analyseert en optimaliseert een website voor betere SEO-prestaties. Het is belangrijk om de sterke en zwakke punten te identificeren en verbeteringen aan te brengen.