Wat is Content Marketing? Complete Uitleg van de Strategie, Creatie, Promotie en Analyse. Inclusief Case Studies & Gratis Tools.
Inleiding van het Onderwerp
Contentmarketing heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een van de krachtigste en meest effectieve manieren om merkbekendheid te vergroten, klanten aan te trekken en relaties op te bouwen. In tegenstelling tot de traditionele advertentietechnieken gaat het verder om echte waarde te bieden en een publiek op te bouwen dat trouw is aan jouw merk.
In deze blogpost gaan we diep in op het onderwerp contentmarketing. We beginnen met de basis: Wat is content marketing precies? Welke strategie kan er toegepast worden? En hoe stel je een content marketing plan op? Van daaruit duiken we dieper in op de creatie, promotie en analyse van de content.
Tot slot laten we, aan de hand van twee case studies, succesvolle voorbeelden van contentmarketing zien. Als bonus bespreken we ook welke (gratis) tools je voor elk van de stappen kan gebruiken.
Deze blogpost is ontworpen om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je strategieën te verbeteren en je doelen te bereiken. Laten we beginnen met de betekenis van content marketing.
Mocht je opzoek zijn naar een specifiek gedeelte van de blog, raadpleeg dan onderstaande inhoudsopgave.
1 Wat is Content Marketing?
In dit hoofdstuk geven we de betekenis van content marketing en leggen we de rol van contentmarketing binnen een bedrijf uit.
1.1 Content Marketing Betekenis
Content marketing is een strategische marketingbenadering die draait om het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een bepaald publiek aan te trekken en te behouden.
In plaats van rechtstreeks producten of diensten te promoten, biedt contentmarketing informatie, entertainment of inzichten die het publiek nuttig of interessant vindt.
Het uiteindelijke doel is om de aandacht te trekken van het publiek, en door de interesse die ze hebben in de gedeelde content, ze om te zetten naar een klant.

1.2 De Rol van Content Marketing
Tegenwoordig is het niet meer voldoende voor een bedrijf om simpelweg producten of diensten aan te bieden. Consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die ook waarde aanbieden door middel van de content die ze delen. Daarom speelt content marketing een belangrijke rol in dit digitale tijdperk.
Bedrijven gebruiken contentmarketing om verschillende doelen te bereiken. Dit kan zijn: het vergroten van merkbekendheid, het genereren van leads, het stimuleren van conversies, het verbeteren van klantretentie, of zichzelf neerzetten als autoritair figuur binnen hun branche.
In het volgende hoofdstuk bespreken we twee content marketing strategieën.
2 Content Marketing Strategie
Voordat je content gaat produceren, moet je nadenken over hoe je wilt dat je content jouw doelgroep bereikt. Hiervoor bespreken we twee verschillende strategieën:
2.1 Inbound Marketing (Inclusief SEO)
Klanten aantrekken noem je inbound marketing. Dit kan plaatsvinden op je website, of bijvoorbeeld een nieuwsbrief. In plaats van traditionele marketingmethoden die ‘pushen’, trekt inbound marketing klanten ‘naar binnen’ door nuttige, relevante informatie en toegevoegde waarde te bieden. Dit bouwt vertrouwen op bij je doelgroep en stimuleert hen om meer te leren over jouw bedrijf en aanbod. Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat zij overgaan tot aankoop.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een belangrijk onderdeel van inbound marketing. SEO omvat het schrijven en structureren van content op een manier die het gemakkelijk vindbaar maakt in zoekmachines. In ons artikel over SEO vertellen we je meer hierover. Door je content af te stemmen op de SEO regels kan je website hoger ranken in zoekmachines, wat leidt tot betere online zichtbaarheid en meer bezoekers.

2.2 Social Media Marketing

Naast het delen van content op je eigen website / kanalen, is ook social media erg geschikt. Social media stelt je namelijk in staat om een relatie op te bouwen met je publiek, een dialoog aan te gaan, en je content op een persoonlijke en informele manier te delen.
Het doel van de content die je deelt op sociale media is om de aandacht van je publiek te trekken, gesprekken en interacties te stimuleren, en het bewustzijn van jouw producten en bedrijf binnen de doelgroep te vergroten.
Samen bieden deze strategieën een effectieve en geïntegreerde aanpak van contentmarketing. In het hoofdstuk hierna vertellen we je welke drie stappen er zijn in het opzetten van een content marketingplan.
3 Content Marketing Plan
Om een contentstrategie uit te kunnen voeren is er een plan nodig. Dit plan is onder te verdelen in 3 stappen: onderzoek en bepaling van de strategie, content creatie en distributie & analyse en optimalisatie.
3.1 Onderzoek en Bepaling van de Strategie
Voordat je met de productie van content begint, is het belangrijk om eerst grondig onderzoek te doen. Je wilt weten wie je doelgroep is, wat hun behoeften en wensen zijn, en hoe jouw content daarop aan kan sluiten. Op basis van dit onderzoek kun je een contentstrategie formuleren die in één lijn loopt met de doelen van jouw bedrijf.
De strategie zou details moeten bevatten over de soorten content die je gaat maken, welke kanalen je gaat gebruiken om die content te verspreiden en hoe je succes gaat meten.
3.2 Content Creatie en Distributie
Zodra je je strategie op orde hebt, kun je beginnen met de productie van content. Dit kan van alles zijn, van blogberichten en artikelen, tot video’s en podcasts. Het maakt niet uit wat je maakt, zolang het relevant is en waarde biedt aan je doelgroep.
Wanneer de content klaar is, zal deze moeten worden gedistribueerd. Hiervoor kun je verschillende kanalen gebruiken, zoals je website, social media platforms, e-mail nieuwsbrieven, en meer. Ook kan je ervoor kiezen om deze content tegen betaling te verspreiden door middel van advertenties.
3.3 Analyse en Optimalisatie
Ten slotte, nadat je content is gemaakt en verspreid, is het tijd om de resultaten te meten. Dit kan worden gedaan met behulp van diverse tools, die inzicht geven in hoe goed je content het doet. Op basis van deze inzichten kun je je contentmarketingplan verfijnen en aanpassen waar nodig.
Het is belangrijk om continu de resultaten te evalueren en te optimaliseren, zodat je content blijft resoneren bij je doelgroep en je je marketingdoelen kunt bereiken.

Dit zijn de basisstappen voor het creëren van een contentmarketingplan. Natuurlijk is het ook belangrijk om je te beseffen dat elk bedrijf en elke situatie uniek is, wat een gepersonaliseerde aanpak vereist. Deze drie stappen bieden echter een goede basis om te kunnen starten.
Nu gaan we wat dieper in op een van de onderdelen van het content marketingplan, content creatie.
4 Content Creatie
Contentcreatie is de kern van elke contentmarketingstrategie. In dit hoofdstuk bespreken we een aantal verschillende soorten content die bij kan dragen aan jouw contentmarketingstrategie: content gebaseerd op tekst, visuele content en audio content.
4.1 Tekstuele Content
Blogs en artikelen zijn een populaire vorm van content die op een website kan worden gepubliceerd. Ze bieden een geweldige kans om expertise te delen, waarde te bieden aan je lezers, en kunnen worden geoptimaliseerd voor SEO.
Bovendien kunnen blogs en artikelen helpen bij het genereren van organische verkeersstromen naar je website en het bevorderen van klantenbinding.
4.2 Visuele Content
Visuele content, zoals infographics en video’s, speelt een steeds grotere rol in contentmarketing. Infographics kunnen complexe informatie op een visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier presenteren.
Video’s aan de andere kant zijn zeer boeiend en kunnen helpen bij het opbouwen van een emotionele band met je publiek. Ze kunnen worden gebruikt voor tutorials, interviews, productdemonstraties, en nog veel meer.
4.3 Audio Content
Podcasts en andere vormen van audiocontent zijn in populariteit gegroeid. Ze bieden een unieke manier om met je publiek te communiceren, vooral voor diegenen die content willen consumeren terwijl ze onderweg zijn. Je kunt een serie podcast afleveringen maken over onderwerpen die relevant zijn voor je bedrijf, of je kunt audiofragmenten gebruiken om belangrijke punten in je geschreven content te benadrukken.
Het succes van content creatie ligt in de relevantie voor je doelgroep en in de waarde die het biedt. Door verschillende soorten content te gebruiken en te experimenteren met wat het beste werkt, kun je een effectieve contentmarketingstrategie opbouwen die je bedrijf helpt groeien.
Nu weet je wat voor soort content je kan gebruiken om aandacht te ontvangen van je doelgroep, nu moeten ze de content alleen nog vinden.
5 Content Promotie
Het maakt niet uit hoe geweldig je content is, als niemand het ziet, is het net alsof het niet bestaat. Daarom is een integraal onderdeel van elke contentmarketingstrategie het promoten en distribueren van je content.



5.1 Social Media
Jouw eigen sociale media kanalen zijn een perfect kanaal om je content op te promoten. Ze stellen je namelijk in staat om je content direct bij je doelgroep te krijgen. Dit kan verschillen van organische posts op platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn, tot betaalde sociale advertenties.
5.2 Email Marketing
E-mailmarketing is een andere effectieve manier om je content te promoten. Door een e-maillijst op te bouwen creëer je een directe lijn van communicatie met je publiek. Dit stelt je in staat om je content rechtstreeks in hun inbox af te leveren.
E-mailmarketing kan gebruikt worden om je nieuwste blogposts, artikelen of andere content types te delen. Ook kan e-mailmarketing gebruikt worden voor een hoop andere dingen, zoals om speciale promoties en aanbiedingen aan te kondigen.
5.3 Content Syndication
Een bekende tactiek om jouw content op andermans website te krijgen en zo je publiek te vergroten, is content syndication. Dit kan zijn door gastbloggen, het delen van je content op content-aggregatie sites, of door samen te werken met partners of influencers in je niche. Het kan je helpen om een nieuw publiek te bereiken en meer verkeer naar je eigen website te leiden.
Het belangrijkste om te onthouden bij content promotie is om je strategie af te stemmen op je doelgroep. Ontdek waar ze tijd online doorbrengen en focus je inspanningen daarop. Vergeet ook zeker niet je inspanningen te meten en te testen, om zo je content promotie verder te kunnen optimaliseren.
6 Content Analyse
Je contentstrategie is bepaald, de content is geschreven, gepubliceerd en gepromoot. Wat is dan de volgende stap? Juist, het analyseren van je content en op basis van de resultaten optimaliseren. Dit proces verdelen we in dit hoofdstuk in 3 delen.
6.1 Meten van Succes
Voordat je met de productie van content begint, is het belangrijk om eerst grondig onderzoek te doen. Je wilt weten wie je doelgroep is, wat hun behoeften en wensen zijn, en hoe jouw content daarop aan kan sluiten. Op basis van dit onderzoek kun je een contentstrategie formuleren die in één lijn loopt met de doelen van jouw bedrijf.
De strategie zou details moeten bevatten over de soorten content die je gaat maken, welke kanalen je gaat gebruiken om die content te verspreiden en hoe je succes gaat meten.
6.2 Analyseren van Gegevens
Zodra je je strategie op orde hebt, kun je beginnen met de productie van content. Dit kan van alles zijn, van blogberichten en artikelen, tot video’s en podcasts. Het maakt niet uit wat je maakt, zolang het relevant is en waarde biedt aan je doelgroep.
Wanneer de content klaar is, zal deze moeten worden gedistribueerd. Hiervoor kun je verschillende kanalen gebruiken, zoals je website, social media platforms, e-mail nieuwsbrieven, en meer. Ook kan je ervoor kiezen om deze content tegen betaling te verspreiden door middel van advertenties.
6.3 Analyse en Optimalisatie
Ten slotte, nadat je content is gemaakt en verspreid, is het tijd om de resultaten te meten. Dit kan worden gedaan met behulp van diverse tools, die inzicht geven in hoe goed je content het doet. Op basis van deze inzichten kun je je contentmarketingplan verfijnen en aanpassen waar nodig.
Het is belangrijk om continu de resultaten te evalueren en te optimaliseren, zodat je content blijft resoneren bij je doelgroep en je je marketingdoelen kunt bereiken.

Dit zijn de basisstappen voor het creëren van een contentmarketingplan. Natuurlijk is het ook belangrijk om je te beseffen dat elk bedrijf en elke situatie uniek is, wat een gepersonaliseerde aanpak vereist. Deze drie stappen bieden echter een goede basis om te kunnen starten.
Nu gaan we wat dieper in op een van de onderdelen van het content marketingplan, content creatie.
7 Content Marketing Case Studies
Om jou een helder beeld te geven hoe de stappen van hoofdstuk 3 precies zouden werken, geven we 2 voorbeelden van echte bedrijven die hun strategie hebben aangepast en succesvol hierin waren.
7.1 Case Study 1: Hubspot
HubSpot is een toonaangevend bedrijf op het gebied van marketing & sales software. Het werd opgericht in 2006 en heeft zijn hoofdkantoor in de Verenigde Staten. HubSpot biedt een alles-in-één platform dat bedrijven helpt bij het aantrekken, betrekken en behouden van klanten door middel van contentmarketing, social media, e-mailmarketing, CRM en meer.
Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve benadering van marketing, waarbij de focus ligt op het bieden van waardevolle content aan het publiek in plaats van traditionele push-marketing methodes te gebruiken. HubSpot heeft een sterke reputatie opgebouwd in de branche en wordt erkend als een autoriteit op het gebied van inbound marketing en contentmarketing.
Hoewel HubSpot altijd al sterk was in contentmarketing, realiseerden ze zich dat hun strategie van dagelijkse bloggen niet het gewenste resultaat opleverde. Ze publiceerden veel content, maar de meeste posts trokken weinig verkeer en leverden weinig leads op.
HubSpot besloot hun strategie te veranderen en te focussen op de kwaliteit boven kwantiteit. Ze begonnen langere, meer diepgaande posts te schrijven die nauw aansloten bij de interesses van hun publiek. Ze creëerden ook pillar content, diepgaande gidsen over specifieke onderwerpen, die ze vervolgens verdeelden in kleinere blogposts.
Na de implementatie van deze nieuwe strategie, zag HubSpot een aanzienlijke toename in het verkeer op hun blogs en het aantal leads. Ze bleven hun strategie aanpassen en verfijnen, wat hen hielp om een van de toonaangevende stemmen in de wereld van contentmarketing te blijven.
7.2 Case Study 2: GoPro
GoPro is een bekend Amerikaans technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in actiecamera’s en accessoires. Het werd opgericht in 2002 door Nick Woodman. Het kenmerkende van GoPro-camera’s is hun compacte formaat, duurzaamheid en hoge beeldkwaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor het vastleggen van actiemomenten tijdens extreme sporten en avontuurlijke activiteiten.
Wat GoPro onderscheidt, is hun contentmarketingstrategie. Ze hebben zich gericht op het creëren van een betrokken community van gebruikers door middel van user-generated content. Ze stimuleren hun klanten om hun eigen video’s te maken met GoPro-camera’s en deze te delen. Hierdoor hebben ze een enorme hoeveelheid visueel aantrekkelijke en meeslepende content verzameld die de avontuurlijke levensstijl en de mogelijkheden van hun producten laat zien.
Voordat GoPro user-generated content deelde, produceerde het voornamelijk productgerichte content. Echter, ze merkten dat dit niet genoeg engagement genereerde bij hun publiek. Na wat onderzoek besloten ze het roer om te gooien en verder te gaan met user-generated content.
Ze stimuleerden hun klanten om hun eigen video’s, gemaakt met GoPro camera’s, te delen en beloonden de beste inzendingen. Deze deelden zij vervolgens ook via hun eigen kanalen.
Deze nieuwe strategie was een groot succes. Het hielp GoPro om een enthousiaste en betrokken community van gebruikers op te bouwen, en het versterkte hun merk als dé keuze voor actiecamera’s. Door voortdurend de kwaliteit en relevantie van de ingezonden video’s te evalueren, konden ze hun strategie blijven verfijnen en optimaliseren.
8 Content Marketing Tools
Als bonus geven we je in dit laatste hoofdstuk een aantal gratis content marketing tools mee, zodat ook jij een succesvolle contentmarketingstrategie op kan zetten.
8.1 Content Creatie Tools
Dit is een gebruiksvriendelijke ontwerptool die je kunt gebruiken om visuele content te maken, zoals infographics, social media afbeeldingen, en meer. Het heeft een breed scala aan sjablonen die je kunt aanpassen aan je merk.
Deze tool helpt je om je schrijfvaardigheid te verbeteren. Het controleert je tekst op grammatica, spelling, en stijlfouten en geeft suggesties om je schrijven te verbeteren.
8.2 Promotionele Content Tools / Platforms
Dit is een social media management tool die je kunt gebruiken om berichten te plannen en te publiceren op verschillende social media platforms. Het heeft ook analytische functies om je prestaties te meten.
Dit is een e-mailmarketingplatform dat je kunt gebruiken om nieuwsbrieven te maken, te versturen, en te volgen. Het heeft ook tools voor doelgroepsegmentatie en analyse. Heeft ook een optie die gratis te gebruiken is.
8.3 Analytische Content Tools
Dit is een veelzijdige SEO tool die je helpt om trefwoordonderzoek te doen, je rankings te volgen, je site te optimaliseren, en je linkbuilding te beheren.
Deze gratis tool van Google helpt je om je websiteverkeer te meten en te analyseren. Je kunt inzicht krijgen in hoe bezoekers je site vinden en gebruiken, wat je kan helpen om je content en marketingstrategieën te verbeteren.
8.4 Extra Tools
9 Conclusie
Contentmarketing is een krachtige manier om merkbekendheid te vergroten, klanten aan te trekken en relaties op te bouwen. Het gaat verder dan traditionele advertenties en biedt waardevolle content aan een trouw publiek.
Dit artikel behandelt de basis van contentmarketing, inclusief de definitie, strategieën, het opstellen van een plan en het meten van resultaten. Ook hebben we twee succesvolle case studies besproken en enkele handige gratis tools genoemd.
Met deze kennis en hulpmiddelen kan jij ook een effectieve content marketing strategie ontwikkelen en je doelstellingen bereiken.
10 FAQ
Content marketing is een strategische marketingbenadering waarbij waardevolle, relevante en consistente content wordt gecreëerd en verspreid om een bepaald publiek aan te trekken en te behouden. Het doel is om de aandacht van het publiek te trekken en hen uiteindelijk om te zetten naar klanten.
Content marketing speelt een belangrijke rol in dit digitale tijdperk, omdat consumenten de voorkeur geven aan bedrijven die waarde bieden via de content die ze delen. Het helpt bedrijven om doelen zoals het vergroten van merkbekendheid, het genereren van leads, het stimuleren van conversies, het verbeteren van klantretentie en het vestigen van autoriteit binnen hun branche te bereiken.
Twee belangrijke strategieën in content marketing zijn:
- Inbound Marketing (inclusief SEO): Dit omvat het aantrekken van klanten door nuttige, relevante informatie en toegevoegde waarde te bieden, in plaats van traditionele push-marketingmethoden te gebruiken.
- Social Media Marketing: Dit omvat het opbouwen van relaties met het publiek, het aangaan van dialogen en het delen van content op sociale media platforms om de aandacht te trekken en het bewustzijn van het bedrijf te vergroten.
Een content marketing plan kan worden opgesteld in drie stappen:
- Onderzoek en bepaling van de strategie: Begrijp je doelgroep, identificeer hun behoeften en wensen, en formuleer een strategie die aansluit bij de doelen van je bedrijf.
- Content creatie en distributie: Produceer waardevolle content die relevant is voor je doelgroep en verspreid deze via verschillende kanalen, zoals je website, sociale media, e-mail nieuwsbrieven, enz.
- Analyse en optimalisatie: Meet de resultaten van je contentmarketinginspanningen, analyseer de gegevens en pas je strategie aan op basis van de inzichten die je verkrijgt.
Verschillende soorten content die kunnen worden gecreëerd in content marketing zijn onder andere:
- Tekstuele content zoals blogs, artikelen en gidsen.
- Visuele content zoals infographics en video’s.
- Audio content zoals podcasts.
Om je content te promoten, kun je verschillende strategieën gebruiken, zoals:
- Gebruikmaken van je eigen social media kanalen om je content te delen en interactie aan te gaan met je doelgroep.
- Implementeer e-mailmarketing om je content rechtstreeks naar je doelgroep te sturen.
- Overweeg content syndication, zoals gastbloggen en samenwerkingen met partners of influencers, om je content op andere platforms te promoten.
Je kunt de resultaten van je content marketing meten door middel van diverse analytische tools, zoals Google Analytics en SEMRush. Deze tools bieden inzicht in statistieken zoals paginaweergaven, bezoekersaantallen, gebruikersbetrokkenheid en meer. Door deze gegevens te analyseren, kun je trends en patronen identificeren en je content marketingstrategie optimaliseren.
Enkele gratis tools die handig kunnen zijn voor content marketing zijn:
- Canva voor het maken van visuele content.
- Grammarly voor het verbeteren van je schrijfvaardigheid.
- Hootsuite voor het beheren van social media berichten.
- Mailchimp voor e-mailmarketing.
- SEMRush en Google Analytics voor het meten en analyseren van je content prestaties.